לא אחת נטען כלפי בעלי עסקים כי אינם עומדים בדיני התכנון והבניה ולכן לא יוכלו לנהל את עסקם בנכס המבוקש או שיהיה עליהם להוציא היתר לשימוש חורג ( מהיתר או מתוכנית) לשם כך.
את המקרה במאמר זה הבאנו על מנת להדגיש שאין לקבל את סירובי הרשות כ"תורה מסיני" והנכון הוא לבעל העסק לשנס מותניים ולבדוק בעצמו את הבסיס העובדתי לתשובת הרשות.
במאמר זה הבאנו מקרה בו בעל העסק בדק לעומק את תיק הנכס בהנדסה, את כל ההיתרים והאישורים שהוצאו עד לאותו מועד והבין שאין כל מקום לדרישת הרשות. בית המשפט קבע כי אכן, לא נדרש היתר לשימוש חורג או שינוי שימוש.
תודה לעו"ד קרני מור שהעביר לנו את העתק פסק הדין ולרון לוי.
בתשובה לבקשת בעל העסק לקבל רישיון למרכול הודיע לו רשות הרישוי כי בנכס התנהל קודם לכן בנק ולכן עליו להגיש בקשה לשימוש חורג לשם קבלת רישיון לניהול מרכול.
בעל העסק לא קיבל את תשובת הרשות, בדק את מלא מסמכי הנכס בתיק בהדסה ולהפתעתו התברר כי השימושים המותרים בנכס הינם- "יחידה מסחרית", כי בנכס התנהלו מספר עסקים שונים שאף אחד מהם לא התבקש להוציא היתר לשימוש חורג.
התברר כי ראשית, נעשה בנכס שימוש מסחרי ורק לאחר מכן נוהל שם סניף בנק- הבנק לא התבקש להוציא היתר לשימוש חורג.
כך גם לאחר שהבנק חדל מלפעול בנכס, נוהלה בו מספרה שלא התבקשה להוציא היתר לשימוש חורג ולאחר מכן הנכס היה סגור במשך תקופה.
בית המשפט קיבל את טענותיו של בעל העסק, וקבע שעל מנת לקבל רישיון עסק הוא אינו צריך להוציא היתר לשימוש חורג.
בהחלט ייתכן שטעויות מסוג זה קורות ברשויות מקומיות יותר ממה שנדמה לנו. במו כולם, גם רשויות טועות.
אנו מביאים את המקרה הזה על מנת להזכיר לבעלי עסקים כי טרם קבלת החלטה לפתיחת עסק במקום מסוים צריך לבדוק את כל הנתונים התכנוניים והאחרים הנוגעים להתאמת הנכס לעסק אותו מבקשים לנהל.
וגם אז- אם יש סירוב של הרשות בשל סיבה זו או אחרת, יש לבדוק את העובדות הנטענות על ידיה. בהחלט ייתכן שגם הרשות טועה.
עתמ (ת"א) 46962-05-24 דיויש נ. ראש רשות הרישוי- עיריית רמת השרון (פורסם בנבו, 23.7.2024)
שושי יוסקוביץ', עו"ד, לבדוק ושוב, לבדוק - גם רשויות יכולות לטעות ,18/08/2024, https://www.buslic.co.il/2024/08/18/mor_230724/