על הפחתת רגולציה, מעמדן ונחיצותן של הרשויות המקומיות ברישוי עסקים
מאמר זה נכתב בשיתוף עם מר אשר גרנר
מיקומן של הרשויות המקומיות בהליך רישוי עסקים – הצגת הנושא
כל מי שמנהל עסק הטעון רישיון יודע שעל מנת לקבל את הרישיון הנכסף עליו לפנות לרשות המקומית.
את הבקשה מגישים לרשות המקומית, את הרישיון מקבלים מהרשות המקומית ובד"כ גם את ההליכים המשפטיים (כשדברים לא מסתדרים) מנהלים מול הרשות המקומית.
למרות שאת הדרישות המקצועיות קובעים משרדי הממשלה שאישורם נדרש כדי לקבל רישיון ("נותני אישור"), הרי שלרשות המקומית יש סמכויות נרחבות ביותר בהליך זה.
מאמר זה עוסק בשאלה מדוע הליך הרישוי מתנהל ברשות המקומית.
סיוע הרשות לבעלי עסקים לשכור בעלי מקצוע ברישוי עסקים – הצעת נוהל
בעלי עסקים רבים נדרשים לשכור שירותי בעלי מקצוע שונים כדי להגיש בקשה לרישיון עסק, בין אם מדובר במי שמכין /מגיש את התוכניות עבור בעל העסק, אדם המכיר את מכלול דרישות הרשויות ויכול לסייע לעסק למקסם את האפשרויות, או בעל מקצוע אחר המומחה ברישוי מסעדות, אירועים המוניים, כיבוי אש, בהגנת הסביבה וכו'.
מטבע הדברים ברשויות עצמן נצבר ידע לגבי בעלי העסקים העושים מלאכתם במקצועיות ובמהימנות, אך הן אינן רשאיות להמליץ על בעל מקצוע זה או אחר.
כאשר ניהלתי את אגף רישוי עסקים בעיריית תל אביב גיבשתי נוהל שכולל הדרכות ברישוי עסקים לבעלי המקצוע השונים ופירסום שמות בעלי המקצוע שעברו את ההדרכות.
מניסיון רב שנים מצאתי כי אימוץ נוהל זה סייע רבות לבעלי העסקים הנזקקים לשירותיהם של בעלי מקצוע שונים בתחום רישוי עסקים מחד, קיצר את הליך הרישוי משמעותית, וצמצם את הסירובים שהיה עלינו להוציא.
הצעת נוהל
- רשות הרישוי תערוך הדרכות שנתיות בהגשת בקשות לקבלת רישיון ובכלל זה הגשת בקשות הדורשות תוכניות ספציפיות, עמידה בדרישות נותני אישור ורשות הרישוי ונוהלי העבודה של הרשות.
- רשות הרישוי תפרסם אחת לשנה את רשימת השמות של בעלי המקצוע שעברו הדרכות.
- רשימת השמות תהיה אלפביתית, וניתן אף לחלקה לפי מקצועות מסוימים ולשנות את סדר הופעת השמות מידי שנה.
- רשות הרישוי תציין כי הרשימה אינה מהווה המלצה לשכור את שירותיו של איזה בעל מקצוע וכי בעל העסק רשאי, כמובן, לשכור את שירותיו של כל בעל מקצוע שאינו מופיע ברשימה.
שינוי בעלות – ראוי לתקן את התקנות
על מנת שבעלים חדש של עסק הפועל ברישיון יוכל "ליהנות" מרישיון העסק הקיים, עליו להמציא טופס תצהיר עליו חתום בעל העסק הקודם. הסדר זה מהווה, לעיתים קרובות, מנוף בידי בעל העסק הקודם, המסרב לחתום מכל מיני סיבות, שאינן בהכרח ענייניות.
מאחר והעסק הוא אותו עסק שפעל ברישיון, ומאחר והבעלים החדש של העסק יכול להוציא רישיון גם ללא הסכמת הבעלים הקודם, אין סיבה מעשית לדרוש להמציא לרשות הרישוי את הסכמת בעל העסק הקודם על מנת להנות מההקלות בהליך שינוי בעלות בעסק.
המאמר נכתב על ידי אלחנן משי, אשר גרנר ושושי יוסקוביץ'
מכתב פומבי לוועדת החקירה בנושא אסון הר מירון
בעקבות אסון הר מירון מונתה וועדת חקירה ממלכתית לבדיקת האירוע.
אנו מצרפים את נוסחו המלא של מכתב אלחנן משי לוועדת החקירה המצביע על הכשלים המתמשכים שהביאו לאסון זה ומתריע על כך כי היה וכשלים אלו לא יתוקנו- האסון הבא הינו שאלה של מתי ולא שאלה של אם.
להמשיך לקרוא
ראוי לאפשר עריכת "הסדר מותנה" בעבירות על חוק רישוי עסקים
"הסדר מותנה" מאפשר הטלת סנקציה מתאימה, במקרים ההולמים, ללא הגשת כתב אישום וללא ניהול הליך ארוך ומייגע בבתי משפט.
במילים אחרות- "הסדר מותנה" מאפשר הסדרת המחדל של "העבריין" תוך הסכמה בדבר הסנקציה הננקטת, ללא ניהול הליך משפטי.
על פי המצב החוקי היום, תובעים עירוניים אינם רשאים לערוך "הסדר מותנה" בעבירות על חוק רישוי עסקים בעוד תובעי משטרה רשאים לעשות זאת ובעוד מתאפשר לערוך הסדרים אלו על פי חוק התכנון והבניה, אשר להפרתו קיימים מאפיינים דומים רבים להפרת הוראות חוק רישוי עסקים.
מאמר זה מסביר מהו "הסדר מותנה", מהן הוראות החוק המסדירות אותו ופונה לכל הגורמים הרלוונטיים לפעול על מנת להחילו גם על עבירות לפי חוק רישוי עסקים.