אירועי איד אל פיטר בעכו – אינם טעונים רישיון עסק

כיומיים לפני איד אל פיטר פנתה המשטרה לבית המשפט בבקשה שיוציא צו למניעת קיום אירוע איד אל פיטר בעכו על פי הוראות סעיף 22א לחוק רישוי עסקים. המשטרה גם ביקשה כי תיאסר באופן גורף פעילות עסקים ללא רישיון באירוע. בית המשפט דחה את בקשת המשטרה בעיקר משום שהיה ידוע לה מזה זמן על קיום האירוע ובכל זאת היא פנתה לבית המשפט ממש ברגע האחרון.

נימוק נוסף לדחיית הבקשה היה שאמנם מדובר בבקשה לפי סעיף 22א לחוק רישוי עסקים אולם מהות הבקשה נוגעת לדרישה לעירייה להפעיל את סמכויותיה בתחום רישוי עסקים, ולכן היה עליה להגיש עתירה לבית המשפט לעניינים מנהליים.

בית המשפט קבע כי הוא דוחה את בקשת המשטרה גם לגופו של עניין שכן לא מדובר באירוע שחוק רישוי עסקים חל עליו.

חשוב לסייג ולומר כי צויין בפסק הדין שדברי בית המשפט נאמרים בזהירות הראויה ואין בהם משום נקיטת עמדה, ככל והדברים יעלו בפני הפורום המתאים. 

אופי האירוע-

בתקופת החג מגיעים לעכו אלפי מבקרים וכפועל יוצא מכך מתקיימת בעיר העתיקה  פעילות עניפה הכוללת מכירת מאכלים ומשקאות והקמת אטרקציות שונות לרבות הפעלת כרכרות סוסים.

לטענת המשטרה, בשנים האחרונות התפתחה מסורת בתקופת החג לפיה מתקיים בעיר אירוע רב משתתפים שבמהלכו מתקיימת פעילות עסקית ותיירותית הכוללת הקמת דוכנים למכירת מזון ושתיה, ופעילות לילדים. בפרסום של סגן ראש העיר, הוא קרא לאזרחים הערביים לבקר ולסייר בעיר במטרה להינות ולעזור לעסקים, תוך הבטחה כי העירייה תסייע למבקרים ולמטיילים. 

המשטרה סברה כי מדובר באירוע הטעון רישוי לפי פריט 7.7.ה (אירוע תחת כיפת השמים שכולל מעל 500 משתתפים) או לפחות 7.7.ז (יריד).

לפי קביעת בית המשפט לא מדובר ביוזמה מטעם העירייה לקיום אירועים מטעם העירייה במקום מוגדר. 

פרסום סגן ראש העיר לא יכול להיחשב כארגון אירוע על ידי העירייה אשר מחייב הוצאת רישיון עסק.

כניסת אלפי מטיילים לעכו בחג לא תימנע אם תיאסר הפעלת כלל העסקים ללא רישיון עסק (בקשה רחבה ולא ספציפית של המשטרה) בהתחשב בכך שיש עסקים הפועלים ברישיון ובשים לב לאתרים והאטרקציות בעכו אשר הקהל מגיע לבקר בהם ללא קשר לעסקים ולדוכני אוכל ומשקאות. 

אם המשטרה סבורה שיש סכנה בעומס הנוצר בשל כניסת אלפי מטיילים- יש בידה האמצעים למנוע סיכון זה ( הערת המערכת- חוק הבטיחות במקומות ציבוריים, כדוגמה).

התייחסות לפסק הדין-

נראה כי עמדת בית המשפט משקפת תפיסה לפיה מועדים ופעילות אטרקטיבית נרחבת במרחב גדול כגון העיר העתיקה בעכו לא ייחשבו כאירועים הטעונים רישיון עסק, ויש להתייחס אליהם בהתאם לסמכויות המשטרה לשמירת הסדר הציבורי על פי חקיקה אחרת.

עוד חשוב לשים לב לעמדת בית המשפט לפיה הקמת דוכנים כאלו ואחרים ללא רישיון (דבר שעל העירייה חובה לפקח) לא תמנע את הגעת אלפי המבקרים ויש להתייחס לאירועי החג באופן כולל ושונה. 

אירוע כזה דומה בעיקרו לאירועי "לילה לבן" בתל אביב למשל- שאינו טעון רישיון עסק, שכן הוא מתפרס על מרחב עירוני גדול, למרות שהוא מושך עשרות אלפי אנשים לאור מסוים בתל אביב במשך לילה אחד.  יש לשים לב כי גם באירוע כזה, דוכנים למכירת מזון ומשקאות המתקיימים בזמן האירוע או במות נקודתיות המושכות קהל רב בזמן הופעה מסוים, יצטרכו להוציא רישיון עסק נקודתי. 

פסיקה- 

ברש (עכו) 19158-04-24 מדינת ישראל- משפטרת ישראל נ. ראש עיריית עכו ואח' (פורסם בנבו, 9.4.2024)

 

 

לציטוט המאמר:
שושי יוסקוביץ', עו"ד, אירועי איד אל פיטר בעכו - אינם טעונים רישיון עסק ,24/04/2024, https://www.buslic.co.il/2024/04/24/id_el_fiter/

לקבלת עדכונים דרך קבוצת הפייסבוק: הקבוצה ‏רישוי עסקים חוק, הלכה ומעשה‏
ליצירת קשר: info@buslic.co.il
כל האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי וכל המידע המצוי באתר משמש כמידע כללי בלבד. אין בדברים האמורים בכדי להחליף מידע הניתן על ידי עו"ד, ועל הקורא לפנות ולהתייעץ עם עו"ד העוסק בתחום בטרם נקיטת כל פעולה משפטית כזו או אחרת. כל המסתמך על האמור לעיל בכל דרך שהיא, עושה זאת על אחריותו בלבד והאחריות לכל תוצאה ישירה או עקיפה, בשל הסתמכות על האמור, תחול על המשתמש בלבד.
שושי יוסקוביץ' ,עו"ד
Buslic Site © Shoshi Joskowicz