הצעת חוק להסדרת אירוע הילולת רבי שמעון בר יוחאי – פטור מעמידה בדיני התכנון והבניה והסדרי בטיחות

המאמר נכתב על ידי אלחנן משי ועו"ד שושי יוסקוביץ', במשותף.

עודכן ביום 19.1.25 – עם הגשת הצעת חוק הממשלה להסדרת אירועי רבי שמעון בר יוחאי בהר מירון (הוראת שעה) התשפ"ה- 2025

נושא הסדרי הבטיחות באירועים המוניים בכלל, ומתקנים המוקמים לצורך האירוע בפרט' נדון לא מעט והוא טומן בחובו סיכונים רבים לגוף ואף לחיי אדם כפי, שלצערנו, הניסיון הרב מלמד.

לאחר האירוע הטרגי בהר מירון בהילולת ל"ג בעומר בשנת 2022 רשויות רבות נקטו אמצעי זהירות מפליגים בטרם מתן אישור לאירוע' ואף דרשו היתרי בניה לצורך הקמת טריבונות ומבנים ארעיים נוספים המוקמים לקראת  אירועים המוניים.

הגם שהקמת מבנים ארעיים אלו טומנת בחובה סכנה רבה ואין מחלוקת כי יש להקימם בזהירות מקצועית מירבית, הרי שמדובר במבנים ארעיים שעל פי חוק אינם טעונים היתרי בניה.

ביום 27.3.23 הונחה על שולחן הכנסת הצעת חוק להסדרת אירוע הילולת רבי שמעון בר יוחאי בהר מירון (הוראת שעה). הצעת החוק מתייחסת לאירועי ל"ג בעומר שנת 2023 בלבד, אך בסעיף 9 בה נקבעו הסדרי בטיחות למבנים בהר בזמן האירוע.  ניתן לאמץ הסדרים אלו למכלול אירועים ההמוניים הכרוכים בהקמת קונסטרוקציות מבניות כאלו ואחרות.

הרי אם הסדר זה טוב מספיק לאירוע רב המשתתפים הגדול ביותר במדינה (הגם שמספר המשתתפים שישהה בהר בכל רגע נתון יקבע על ידי השר האחראי), הוא יהיה טוב בוודאי לאירועים בהם משתתפים פחות אנשים.

ההסדר שנקבע בהצעת החוק ודברי ההסבר

*הסימון באדום- הוראות הצעת החוק אשר לדעתנו יכולות לחול על כל האירועים ההמוניים. 

הוראות בעניין תכנון ובנייה
9. (א) יראו עבודות להכשרת קרקע ולפיתוח, עבודות להנחת תשתיות זמניות המבוצעות במתחם מירון, שימושים זמניים הנדרשים לצורכי ההילולה או אירוע המתקיים כדין במסגרתה, כעבודות וכשימושים שבוצעו כדין, וחוק התכנון והבנייה לא יחול עליהם, ובלבד שהתקיימו בהם כל אלה:
(1) הם בוצעו או נעשו על ידי המדינה, או מי מטעמה;
(2) לאחר התייעצות עם הרשות הארצית לכבאות והצלה בנושא שיקולי בטיחות אש וכיבוי דלקות, מהנדס רשוי שהוא בעל ניסיון של עשר שנים לפחות בביסוס מבנים, נתן אישור בדבר התאמתם לכלל ההוראות החלות לפי כל דין שעניינן בטיחות ויציבות;
(3) מהנדס רשות בעל ניסיון נתן אישור בדבר היות העבודות להכשרת קרקע ופיתוח או עבודות להנחת תשתיות זמניות, המשמשות לצורכי ההילולה או אירוע המתקיים במסגרתה;
(4) עד יום ד' בסיוון התשפ"ג (24 במאי 2023) ישיב מבצע העבודות את הקרקע שבה בוצעו העבודות או הונחו התשתיות הזמניות כאמור, לקדמותה, ככל האפשר, אלא אם כן ניתן היתר לפי כל דין שלא לעשות כן.
(ב)  יראו אוהל נוחות, אהל תפילה ושירה, אמצעי עזר לאירועים, גשר זמני להולכי רגל, מבנה יביל, מדרגות זמניות, מיתקן הדלקה, מיתקן תצפית, שלטים, וכל מבנה או מיתקן זמני אחר שהוקמו במתחם מירון לצורכי ההילולה או אירוע המתקיים כדין במסגרתה, כמבנים ומיתקנים שהוקמו כדין וחוק התכנון והבנייה לא יחול עליהם, ובלבד שהתקיימו בהם כל אלה:

(1) הם הוקמו על ידי המדינה, או מי מטעמה;
(2) הם הוקמו עד יום ג' באייר התשפ"ג (24 באפריל 2023);
(3) מהנדס רשוי שהוא בעל ניסיון של עשר שנים לפחות בביסוס מבנים, נתן אישור לגביהם כאמור בסעיף קטן (א)(2);
(4) מהנדס רשות בעל ניסיון נתן אישור בדבר היותם מבנים או מיתקנים זמניים המשמשים לצורכי ההילולה או אירוע המתקיים במסגרתה;
(5) עד יום ד' בסיוון התשפ"ג (24 במאי 2023 ) מקים המבנים והמיתקנים פינה אותם והשיב את הקרקע שבה הוקמו, לקדמותה, ככל האפשר.

בדברי ההסבר לסעיף זה בהצעת החוק נכתב :

הצעת החוק מחריגה מדיני התכנון והבנייה הרגילים בנייה, שימושים ועבודות זמניים המבוצעים לצורכי ההילולה מכוחה של הצעת החוק בכפוף לכך שמתקיימים בהם התנאים המנויים בהצעה, ובהם שמהנדס רשוי נתן אישור בדבר התאמתן לכלל ההוראות לפי כל הדין שעניינן בטיחות ויציבות, ובכללן למשל התוספת השנייה לתקנות התכנון והבנייה )בקשה להיתר תנאיו ואגרות(, התש"ל-1970 ,שפורסמו בק"ת התש"ל, עמ' 1841 .
נוסף על כך, לפי הצעת החוק, מבנים, מיתקנים ועבודות, המבוצעים או מוקמים באופן זמני – משבועיים לפני ההילולה עד שבועיים לאחריה – לצורכי ההילולה, ובכלל זה אמצעי העזר לאירועים וכן מבנים ומיתקנים שיותקנו לפי החלטת הממונה על ההילולה לצורכי ההילולה וניהולה, כדוגמת אוהלי נוחות ותפילה או גרמי מדרגות זמניים או גשרי תצפיתנים לניהול קהל, יפורקו ויפונו והקרקע שבה הוקמו תושב לקדמותה, ככל האפשר.
הצעת החוק דורשת כי יינתנו אישורים של מהנדסים מתאימים על כך שמתקיימים היבטי הבטיחות ותכן הבנייה הנדרשים לפי הוראות כל דין בקשר למבנים, למיתקנים ולאמצעי העזר הפטורים מדיני התכנון והבנייה הרגילים לפי הצעת החוק, ובכללם, לדוגמה, תקנות התכנון והבנייה
(תכן הבנייה) (בטיחות המשתמש), התש"ף-2019 ,שפורסמו בק"ת התש"ף, עמ' 78 ,והתוספת השנייה לתקנות התכנון והבנייה (בקשה להיתר תנאיו ואגרות), התש"ל-1970.

 ניתן להקיש מהסדר זה להסדרים אחרים הנוגעים לבינוי ארעי באירועים המוניים

במילים פשוטות ניתן לומר שאם ההסדר האמור טוב עבור המדינה ועבור האירוע ההמוני הגדול ביותר במדינת ישראל הוא יהיה טוב בודאי, בשינויים המחוייבים' גם ליתר האירועים ההמוניים. להבנתנו, הגם שאירוע זה אינו טעון רישיון, אין  הבדל בין אירוע טעון רישיון לכזה שאינו טעון רישיון לעניין הסיכון הנובע ממנו. דרישות הביטחון והבטיחות הינן אותן דרישות. היה והצעתנו תאומץ, תושג אחידות ועמדה עקבית ביחס לחיי אדם באירועים המוניים, באשר הם. 

לשם הנוחות ועל מנת שלא לחזור על הדברים סימנו בצבע אדום את הסעיפים שניתן להחיל על מכלול האירועים ההמוניים. 

מאמרים:
רישיון לעסקים במבנים זמניים ואירועים תחת כיפת השמים ללא צורך בהיתרי בניה

חקיקה:

הצעות חוק הממשלה 1617 הילולת רבי שמעון בר יוחאי
חוק להסדרת אירוע הילולת רבי שמעון בר יוחאי 2023
תזכיר חוק להסדרת אירוע הר מירון- 2024
אירועי מירון 2025 הצעת חוק- הוראת שעה

לציטוט המאמר:
שושי יוסקוביץ', עו"ד, הצעת חוק להסדרת אירוע הילולת רבי שמעון בר יוחאי - פטור מעמידה בדיני התכנון והבניה והסדרי בטיחות ,19/01/2025, https://www.buslic.co.il/2023/03/29/har_meron_2-23/

לקבלת עדכונים דרך קבוצת הפייסבוק: הקבוצה ‏רישוי עסקים חוק, הלכה ומעשה‏
ליצירת קשר: info@buslic.co.il
כל האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי וכל המידע המצוי באתר משמש כמידע כללי בלבד. אין בדברים האמורים בכדי להחליף מידע הניתן על ידי עו"ד, ועל הקורא לפנות ולהתייעץ עם עו"ד העוסק בתחום בטרם נקיטת כל פעולה משפטית כזו או אחרת. כל המסתמך על האמור לעיל בכל דרך שהיא, עושה זאת על אחריותו בלבד והאחריות לכל תוצאה ישירה או עקיפה, בשל הסתמכות על האמור, תחול על המשתמש בלבד.
שושי יוסקוביץ' ,עו"ד
Buslic Site © Shoshi Joskowicz