כיצד ניתן לדעת האם אירוע טעון רישיון עסק

רישוי אירועים רבי משתתפים הינו נושא מורכב, וכשבאים לבחון איזה אירוע יהיה טעון רישיון עסק, לא תמיד ניתן לשרטט מראש קווים ברורים ומוחלטים.
ויודגש- גם אם אירוע מסוים אינו טעון רישיון עסק על פי חוק רישוי עסקים עדיין ייתכן כי הוא יהיה טעון אישורים לפי חוק הבטיחות במקומות ציבוריים.
למרות זאת, קיימים מספר כללים אשר יכולים לסייע במקרים הפחות מובהקים, בקבלת החלטה לגבי אירוע מסוים, האם הוא טעון רישיון עסק או לא.
*למידע נוסף ונרחב, אנו ממליצים להיכנס לעמוד אירועים תחת כיפת השמים .
מאמר זה נכתב בשיתוף עם מר אשר גרנר ומר אלחנן משי

  • קהל צופה המתקהל במקום אחד- הרעיון הבסיסי של הדרישה להוצאת רישיון עסק לאירועים בהם משתתפים מספר רב של אנשים (500 ומעלה), הינו השמירה על הביטחון, הבריאות והבטיחות של האנשים המתקבצים יחדיו, באותו זמן, במקום אחד. לכן- אירוע בו לא מתקבץ קהל רב במקום אחד בו זמנית לא יהיה טעון רישיון.
    כך למשל- מירוץ מרתון או שיט תחרותי בירקון בהם הקהל הצופה באירוע פרוש לכל אורכו של המסלול, לא יהיו טעונים רישיון עסק.
  • האירוע נועד להפקת רווחים– תשלום תמורה עבור השתתפות באירוע יכול להוות אינדיקציה לאופיו של האירוע, אך אינו מבחן מוחלט, שכן עסק יכול להיות טעון רישיון גם אינו מיועד למטרת הפקת רווחים (סעיף 32 לחוק). כך גם אירוע יכול להיחשב לאירוע פרטי אם הוא מיועד לקהל מוזמנים פרטי בלבד, גם אם כל משתתף תורם סכום כלשהוא למטרה משותפת, או אף למימון האירוע.
  • אירועים דתיים וטקסים– אירועים דתיים וטקסים אינם טעונים רישיון עסק. יש לשים לב ולבחון את טיבו של האירוע ולא את השם הניתן לו. כך למשל- טקס יום הזיכרון, טקס הדלקת המשואות בהר הרצל, התכנסות תפילה המונית בכותל המערבי או במקום אחר- לא יהיו טעונים רישיון עסק.
  • הפגנות תהלוכות ועצרות– הפגנות תהלוכות ועצרות אינן טעונות רישיון עסק. יש לשים לב כי אירועים אלו טעונים רישיון משטרה לפי סעיפים 83 ו 84 לפקודת המשטרה ולפי חוק הבטיחות במקומות ציבוריים.
  • אירוע בו נוכחים פחות מ 500 איש– מאחר ופריט 7.7.ה, המתייחס לאירועים תחת כיפת השמים, קובע את חובת הרישוי על אירועים בהם משתתפים 500 איש או יותר, הרי אירוע בו יש מספר נמוך יותר של משתתפים לא יהיה חייב רישוי.
    עם זאת יש שים לב כי קיימים אירועים אשר יהיו טעונים רישיון לפי פריט רישוי אחר, כגון יריד או תערוכה שלא במבנה של קבע (פריט 7.7.ז) או יריד מזון (פריט 7.7.י). במקרים אלו מספר המשתתפים אינו רלוונטי לקבלת החלטה האם מדובר בעסק טעון רישוי או לא.
    כך גם הגשת מזון שהוכן על ידי חברת קייטרינג והגשת משקאות משכרים יהיו טעונים רישיון ללא קשר למספר המשתתפים.
  • אירועים המתפרסים של פני שטח מאד גדול– אירועים מסוג זה כגון: מירוצי אופניים בשטח עירוני ושאינו עירוני, מירוצי מרתון, לילה לבן, מופע אור קולי וכיוב' לא יהיו טעונים רישיון עסק. יש לשים לב כי כחלק מאירועים אלו ייתכן ובנקודות ספציפיות, כגון נקודות התחלה וסיום של מירוץ, נקודות מסוימות באירועי לילה לבן בהן, מוקמות במות לצפיה באירועים מסוימים. עבור אירועים המתקיימים בנקודות אלו יש להוציא ריישיון.
  • אירוע פרטי– אירוע או מסיבה המתקיימים בשטחו הפרטי או בביתו של אדם פרטי למוזמנים בלבד, לא יהיו טעונים רישיון גם אם מוזמנים אליהם מספר גדול מ 500 אנשים (יש לשים לב כי אם הבית מושכר לעריכת מסיבות, הרי שמדובר בעסק ולא באירוע פרטי ויהיה טעון רישיון בשל כך).
  • אירוע לעובדים– אירוע במקום העבודה לעובדים בלבד לא יהיה טעון רישיון.
  • אירוע קהילתי- אירוע קהילתי המתקיים בקיבוץ או במושב לחברי הקיבוץ או המושב בלבד, לא יהיה טעון רישיון גם אם מוגש בו, למשל, כיבוד קל. אירוע כזה ייחשב לאירוע פרטי.
    במידה ומדובר במסיבה גדולה פתוחה לקהל הרחב שאינו משתייך לאותה קהילה מצומצמת יהיה האירוע טעון רישיון.
    יש לשים לב- הגשת מזון שהוכן על ידי חברת קייטרינג והגשת משקאות משכרים- תהיה טעונה רישיון.
  • אירוע ספורט– יהיה טעון רישיון רק אם צופה בו קהל של 500 איש או יותר המתקהל במקום מסוים אחד.( למעט אירועי ספורט במוסדות חינוך לצרכי אותו מוסד חינוך) ( ראה מאמר- אירועי ספורט ).

לקבלת עדכונים דרך קבוצת הפייסבוק: הקבוצה ‏רישוי עסקים חוק, הלכה ומעשה‏
ליצירת קשר: info@buslic.co.il
כל האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי וכל המידע המצוי באתר משמש כמידע כללי בלבד. אין בדברים האמורים בכדי להחליף מידע הניתן על ידי עו"ד, ועל הקורא לפנות ולהתייעץ עם עו"ד העוסק בתחום בטרם נקיטת כל פעולה משפטית כזו או אחרת. כל המסתמך על האמור לעיל בכל דרך שהיא, עושה זאת על אחריותו בלבד והאחריות לכל תוצאה ישירה או עקיפה, בשל הסתמכות על האמור, תחול על המשתמש בלבד.
שושי יוסקוביץ' ,עו"ד
Buslic Site © Shoshi Joskowicz