מה משמעות הסימן [+] בטבלה בצו רישוי עסקים?

משמעות הסימן [+] באיזה מהטורים המצויים בטבלה המצויה בנספח לצו רישוי עסקים הינה כי על רשות הרישוי להעביר את הבקשה לרישיון עסק לנותן האישור אשר בטור המתייחס אליו מצוי הסימן, אך ניתן לתת רישיון לאותו עסק גם ללא אישור של אותו נותן אישור.
במינוח המקובל על אנשי רישוי עסקים יקראו לסימן זה "לידיעה בלבד".
הקביעה כי ניתן לתת רישיון עסק ללא אישור "נותן האישור", אין בה כדי לגרוע מסמכויותיו האחרות של נותן האישור לפי חוק זה לגבי אותו עסק, ובכלל זה הסמכות להוסיף תנאי לרשיון או להיתר הזמני שניתן.

הקביעה, שאישורו של נותן אישור מסוים אינו הכרחי לשם מתן רישיון, אינה גורעת מאיזו מסמכויותיו על פי החוק ובכלל זה  סירוב למתן רישיון, העמדת תנאים לרישיון וברישיון, ואף קיום הליכי ביטול, אם ימצא לנכון. 

עודכן ביום 28.4.23

תודה לצוות רישוי עסקים בעיריית באר שבע על הערותיו מאירות העיניים

הבסיס החוקי
סעיף 1 לחוק רישוי עסקים מסמיך את שר הפנים לקבוע בצו מהם העסקים הטעונים רישוי. רשימת עסקים זו מצויה בצו רישוי עסקים ( עסקים טעוני רישוי) התשע"ג- 2013.

החוק מונה 7 מטרות אשר לשם קיומן רשאי שר הפנים לקבוע כי עסק מסוים טעון רישיון.
ביחס לרוב המטרות, קיים משרד ממשלתי האחראי על אותו התחום, ולכן, נקבע בסעיף 1(ב), כי קביעה שעסק מסוים טעון רישיון, לשם הגנה על מטרת חוק מסוימת, טעונה התייעצות עם השר הממונה על אותו התחום.

קביעת "נותני האישור" אשר אישורם נדרש לשם מתן רישיון יעסק
סעיף 6 לחוק רישוי עסקים קובע כי השר (או מי שהשר הסמיך) אשר בהתייעצות עימו נקבע כי עסק מסוים טעון רישיון, צריך לאשר את מתן הרישיון לאותו העסק. ("נותן אישור").

הרעיון העקרוני הוא שהמשרד שביקש כי עסק מסוים יהיה טעון רישיון, הוא זה שצריך לאשר כי התנאים הנדרשים על ידו למתן רישיון התקיימו.
ובתרגום מעשי- בצו רישוי עסקים, בשורה המתייחסת לאותו העסק, בטור הרלוונטי יירשם + ביחס לאותו נותן אישור.

קביעת "נותני אישור" אשר אין חובה לקבל אישורם למתן רישיון עסק
אלא שכאן הוסף סעיף 6א לחוק ובו נקבע כי שר הפנים רשאי לקבוע כי ניתן יהיה לתת לעסקים מסוימים רישיון,  גם אם אותו נותן אישור (זה אשר בהתיעצות עימו נקבע כי העסק טעון רישיון), לא נתן את אישורו בפועל למתן הרישיון. קביעת שר הפנים תיעשה בהסכמת השר הרלוונטי.

במקרה כזה- רשות הרישוי מיידעת את אותו נותן אישור על הגשת הבקשה לרישיון עסק, אך היא אינה צריכה להמתין לאישורו.
בצו רישוי עסקים, בשורה המתייחסת לאותו העסק, בטור הרלוונטי יירשם [+] ביחס לאותונותן אישור.

סמכויות "נותן אישור" "לידיעה בלבד" אינן נגרעות
בסעיף 6א(ב) לחוק נקבע כי גם אם לא נדרש אישור אותו נותן אישור לשם מתן הרישיון, עדיין,  כל סמכויותיו על פי החוק נשמרות. לאותו הגורם יש את כל הסמכויות שהחוק מעניק לנותני אישור ובכלל זה הסמכות לסרב לרישיון והסמכות להוסיף תנאי לרישיון, ואף במידת הצורך, לבטל את הרישיון. 

ניתן לראות זאת כאילו אותו נותן אישור מודיע שלדעתו עסקים מסוג מסוים, באופן כללי, אינם מסכנים  את המטרה עליה הוא מופקד, אלא שבהחלט ייתכנו עסקים מסוימים אשר ביחס אליהם (בשל גודלם, מיקומם, היקף עסקם ועוד גורמים אותם רשאי אותו המשרד להביא בחשבון) יהיה אותו נותן אישור סבור שעליו להתערב על פי סמכויותיו בחוק ובכלל זה להעמיד תנאים משלו לשם מתן רישיון העסק.
במקרה כאמור, מאחר והסכמת אותו נותן אישור אינה נדרשת לשם הוצאת הרישיון, יצטרך אותו נותן אישור להודיע לרשות הרישוי על התנאים אותם הוא מבקש לכלול ברישיון העסק או להתנות בקיומם את מתן הרישיון, ורשות הרישוי היא הגורם אשר יוסיף את התנאים שנדרשו לרישיון. זאת אומרת, שלרשות הרישוי יש את שיקול הדעת האם לכלול את דרישות אותו גורם לידיעה כתנאים לרישיון או תנאים ברישיון או שלא לעשות כן.
המציאות מראה כי כאשר נותן אישור "לידיעה בלבד" מבקש להוסיף תנאים לרישיון או תנאים ברישיון, רשות הרישוי תיענה לבקשתו.

עסק שפורסם לו מפרט אחיד 
חשוב לציין כי גם על המשרדים, אשר בקשה לרישיון תישלח אליהם "לידיעה בלבד", חלה החובה לפרסם מפרט אחיד לאותו סוג העסק.
על בעל העסק לעמוד בתנאי המפרט האחיד גם של נותני האישור "לידיעה בלבד", הגם שלא נדרש אישורם למתן הרישיון.

מובן שהוספת תנאים על ידי נותן אישור לסוג עסק, שפורסמו לגביו תנאי אותו נותן אישור במפרט האחיד, תהיה כפופה לתנאים אלו ולדרך שינויים על פי הוראות החוק.

לעניין הוספת גורם רישוי על ידי הרשות ראה הוספת גורם רישוי על ידי הרשות

חקיקה
חוק רישוי עסקים, התשכ"ח – 1968– סעיפים 1, 6, 6א.

לציטוט המאמר:
אלחנן משי, מה משמעות הסימן [+] בטבלה בצו רישוי עסקים? ,28/04/2023, https://www.buslic.co.il/2018/04/28/marking/

לקבלת עדכונים דרך קבוצת הפייסבוק: הקבוצה ‏רישוי עסקים חוק, הלכה ומעשה‏
ליצירת קשר: info@buslic.co.il
כל האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי וכל המידע המצוי באתר משמש כמידע כללי בלבד. אין בדברים האמורים בכדי להחליף מידע הניתן על ידי עו"ד, ועל הקורא לפנות ולהתייעץ עם עו"ד העוסק בתחום בטרם נקיטת כל פעולה משפטית כזו או אחרת. כל המסתמך על האמור לעיל בכל דרך שהיא, עושה זאת על אחריותו בלבד והאחריות לכל תוצאה ישירה או עקיפה, בשל הסתמכות על האמור, תחול על המשתמש בלבד.
שושי יוסקוביץ' ,עו"ד
Buslic Site © Shoshi Joskowicz