מהו "קיוסק" – פריט 4.7א

 

המונח "קיוסק" הוגדר לראשונה במפרט האחיד לפריט רישוי זה אשר פורסם ביום 29.7.19. עד אז הגדרת המונח הייתה מצויה בתנאי משרד הבריאות לקיוסקים אשר הוצאו מכח פקודת מלאכות ותעשיות (הסדרתן), משנת 1927.
למרות פרסום המפרט האחיד, נראה כי ההבחנות שנעשו בפסיקה לגבי אופי הפעילות בקיוסק יהיו עדיין רלוונטיות ולפיכך מובאות במאמר זה.

עודכן ביום 29.8.21

הגדרת "קיוסק"
במפרט האחיד לפריט רישוי זה ניתן למצא את ההגדרה הבאה: "כל מקום שמוכרים בו אחד או יותר מהמצרכים הבאים: משקאות קלים (לא אלכוהוליים) בבקבוקים או באריזות סגורות על ידי היצרן, עוגות, כעכים, לחמניות, ממתקים ו/או גלידה, ואינו כולל מקום בו מגישים או מכינים מאכלים מבושלים, מטוגנים או סלטים". הגדרה זו כמעט ולא השתנתה ביחס להגדרה שהייתה מצויה בתנאי משרד הבריאות לקיוסקים, אשר בחלקם הוחלו גם במפרט האחיד.

אופי הפעילות

בפסק דין אבנט אפי קבע בית המשפט מספר פרמטרים כדי לבחון את אופי הפעילות – בקיוסק יימכרו מוצרים ובכללם מוצרי מזון ללא כל התעסקות או טיפול כלשהו במזון. (להבדיל מ"בית אוכל")
קיוסק יעסוק במכירה של מוצרים שונים, כולל מוצרי מזון, בתנאי שמדובר במכירת מזון לאכילה בלבד, ללא כל צורך בהתעסקות עם המזון טרם היותו מוכן למכירה ולאכילה. דהיינו- ללא כל הליכים כגון- הכנה, ערבוב, חיתוך, טיגון, בישול, חימום וכיוב'.
בקיוסק לא מתבצעת כל פעילות המשנה או משפיעה על המוצר, כפי שהוא נמסר ללקוח, והלקוח אינו צריך להמתין עד שהמוצר יוכן או יוגש לו. כל צורך "בהתעסקות" כשלהי עם המזון תהפוך את המקום ל"בית אוכל".
זו גם הסיבה שבתקנות בתי אוכל אין התייחסות ל"קיוסק".
במו כן, מדובר במכירה והגשת המוצר ללקוח ללא צורך בהשתהות של הלקוח או בהמתנתו במקום. המוצר יימסר ללקוח מייד עם הזמנתו, והוא לא ימתין להכנה כלשהי או להגשה ולא יישאר בדרך כלל במקום לאחר קבלת המוצר.
בדרך כלל פעילות המכירה מתבצעת באמצעות דלפק, ללא כניסה פיזית של הלקוחות לתוך העסק וללא דלת הסוגרת את העסק.

גודל המקום
קיוסק יהיה בשטח קטן יחסית, בעל מגוון מצומצם של מוצרים, לא יהיה דרוש אחסון. זאת להבדיל ממכולת או סופרמרקט, אשר גם בהם נמכר מזון מוכן. (לא יהיו בו מוצרי חלב, בשר או מוצרים קפואים).
קיוסק הינו מקום קטן בשטחו, המציע למכירה פריטים קטנים ויומיומיים. לא ניתן להציב בו ציוד מורכב או לפנות מקומות אחסון גדולים.

מועדי ואופן כניסת תנאי המפרט האחיד לתוקף
עד ליום 31.12.18 תוקפו של רישיון עסק לקיוסק היה לצמיתות, הוראה זו שונתה ועתה תוקפו של הרישיון יהיה ל 15 שנה בלבד. משמעות השינוי היא כי עסקים אשר קיבלו רישיון לצמיתות לפריט רישוי זה לפני ה 31.12.18- תוקף רישיונום יישאר לצמיתות.
לאור האמור לעיל- יש לשים לב למועדי הכניסה לתוקף של הוראות המפרט האחיד ביחס לעסקים שיש להם רישיון עסק במועד זה- 29.7.19.
ראה: פרסום 9 מפרטים אחידים נוספים- 29.7.19

חקיקה
תקנות רישוי עסקים (תנאי תברואה נאותים בלתי אוכל), תשמ"ג- 1983
תנאי המפרט האחיד – מפרט אחיד- קיוסק

פקודת מלאכות ותעשיות (הסדרתן), 1927

פסיקה
בר"ק (ת"א) 93071/03 מדינת ישראל נ. אבנט אפי (7.11.04) [פורסן בנבו]
עת"מ (ת"א) 1546/02 גמליאל ואח' נ. ראש עיריית הרצליה (31.8.03) [פורסם בנבו]
רע"ס 8496-07-15 יואב שגיא נ. עיריית רעננה (6.4.16) [פורסם בנבו]

לקבלת עדכונים דרך קבוצת הפייסבוק: הקבוצה ‏רישוי עסקים חוק, הלכה ומעשה‏
ליצירת קשר: info@buslic.co.il
כל האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי וכל המידע המצוי באתר משמש כמידע כללי בלבד. אין בדברים האמורים בכדי להחליף מידע הניתן על ידי עו"ד, ועל הקורא לפנות ולהתייעץ עם עו"ד העוסק בתחום בטרם נקיטת כל פעולה משפטית כזו או אחרת. כל המסתמך על האמור לעיל בכל דרך שהיא, עושה זאת על אחריותו בלבד והאחריות לכל תוצאה ישירה או עקיפה, בשל הסתמכות על האמור, תחול על המשתמש בלבד.
שושי יוסקוביץ' ,עו"ד
Buslic Site © Shoshi Joskowicz