מהו “קיוסק” – פריט 4.7א

 

אמנם החוק אינו מגדיר מהו “קיוסק”. אך הגדרת המונח מצויה בתנאי משרד הבריאות לקיוסקים אשר הוצאו מכח פקודת מלאכות ותעשיות ( הסדרתן), משנת 1927. על פי הפסיקה אנו נדרשיo להבנה מהו קיוסק בעיקר לשם הבחנתו מ”בית אוכל”  אחר או ממכולת וסופרמרקט.
מאמר זה עוסק במבחנים שאימצה הפסיקה לשם הגדרת עסק מסוים כ”קיוסק”.

בפסק דין אבנט אפי נקבע כי כדי להגדיר עסק כקיוסק יש לבחון הן את אופי וטיב הפעילות המתבצעת בו והן את גודלו.

אופי הפעילות
בקיוסק יימכרו מוצרים ובכללם מוצרי מזון ללא כל התעסקות או טיפול כלשהו במזון. ( להבדיל מ”בית אוכל”)
קיוסק יעסוק במכירה של מוצרים שונים, כולל מוצרי מזון, בתנאי שמדובר במכירת מזון לאכילה בלבד, ללא כל צורך בהתעסקות עם המזון טרם היותו מוכן למכירה ולאכילה. דהיינו- ללא כל הליכים כגון- הכנה, ערבוב, חיתוך, טיגון, בישול, חימום וכיוב’.
בקיוסק לא מתבצעת כל פעילות המשנה או משפיעה על המוצר, כפי שהוא נמסר ללקוח, והלקוח אינו צריך להמתין עד שהמוצר יוכן או יוגש לו. כל צורך “בהתעסקות” כשלהי עם המזון תהפוך את המקום ל”בית אוכל”.
זו גם הסיבה שבתקנות בתי אוכל אין התייחסות ל”קיוסק”.
במו כן, מדובר במכירה והגשת המוצר ללקוח ללא צורך בהשתהות של הלקוח או בהמתנתו במקום. המוצר יימסר ללקוח מייד עם הזמנתו, והוא לא ימתין להכנה כלשהי או להגשה ולא יישאר בדרך כלל במקום לאחר קבלת המוצר.
בדרך כלל פעילות המכירה מתבצעת באמצעות דלפק, ללא כניסה פיזית של הלקוחות לתוך העסק וללא דלת הסוגרת את העסק.
בפס”ד גמליאל נקבע כי קיוסק הוא מקום בו נמכרים כל מיני משקאות קלים, לא אלכוהוליים, עוגות, כעכים, ממתקים וגלידה ואינו כולל כל מקום שבו מוגשים או מכינים מאכלים מבושלים, מטוגנים או סלטים.

עם זאת יצויין כי על פי התנאים המיוחדים (סניטריים ) לקיוסקים ניתן להכין כריכים בקיוסק.

  • אנו מצרפים כאן את תנאי משרד הבריאות ביחס לקיוסקים המצויים עדיין בתוקף ( הוסדרו מתוקף חוק המלאכות והתעשיות ( הסדרתן), משנת 1927.

גודל המקום
קיוסק יהיה בשטח קטן יחסית, בעל מגוון מצומצם של מוצרים, לא יהיה דרוש אכסון. זאת להבדיל ממכולת או סופרמרקט, אשר גם בהם נמכר מזון מוכן. (לא יהיו בו מוצרי חלב, בשר או מוצרים קפואים).
קיוסק הינו מקום קטן בשטחו, המציע למכירה פריטים קטנים ויומיומיים. לא ניתן להציב בו ציוד מורכב או לפנות מקומות אכסון גדולים.

בהתאם לאמור לעיל גם דרישות הרישוי תהיינה יחסית מצומצמות.

חקיקה

תקנות רישוי עסקים (תנאי תברואה נאותים בלתי אוכל), תשמ”ג- 1983
תנאי משרד הבריאות לקיוסקים
פקודת מלאכות ותעשיות (הסדרתן), 1927

פסיקה

בר”ק (ת”א) 93071/03 מדינת ישראל נ. אבנט אפי (7.11.04) [פורסן בנבו]
עת”מ (ת”א) 1546/02 גמליאל ואח’ נ. ראש עיריית הרצליה (31.8.03) [פורסם בנבו]
רע”ס 8496-07-15 יואב שגיא נ. עיריית רעננה (6.4.16) [פורסם בנבו]


מצאתם טעות? רוצים להגיב, להוסיף? כתבו לנו

5 תגובות בנושא “מהו “קיוסק” – פריט 4.7א”

  1. ראשית תעודת עניות למחוקק שנסמך על הגדרה משנת 1927 המגבילה את חופש העסוק בהגדרה ארכאית שבינה לבין מציאות ימינו לא נותר כלום.
    ואלו תנאי תברואה מונעים מקיוסק למכור בירה סגורה כמו שמוכרים בקבוק קולה.
    למותר לציין כי את הגדרות החוק יש להתאים להלך המציאות.

  2. רבים סבורים כי בקיוסק לא ניתן למכור “משקאות משכרים” גם כשהן סגורים (להבדיל ממכלת שבה כן ניתן למוכרן) .
    לדעתי, מדובר בהנחה מוטעת, שמקורה בהבנה לא נכונה של האמור ב”תנאים המיוחדים של משרד הבריאות.
    אסביר בתמצית
    בהגדרת “קיוסק” נכתב שם .. מקום שמוכרים בו כל מיני משקאות קרים (לא אלכוהוליים)….” מהסוגריים הנ”ל הניחו רבים כי אסור למכור אלכוהול בקיוסק גם כשהוא סגור. אם נדייק וגם נבין את קונספט הקיוסק לפי התנאים יתברר שלא כך. בקיוסק של פעם הכינו “גזוז” שזה תרכיז + סודה לשמעשה מכינים אותו במקום וגם נועד לצריכה במקום ראה סעיף 7 ו-9 לתנאים המתייחסים לשטיפת הכוסות הציוד ל”גזוז”. התנאים באמת לא רוצים לאפשר מכירת אלכוהול והגשת וכפי שנעשה עם “גזוז”. אך מכאן ועד למסקנה שאין למכור כלל אלכוהול גם כשהוא סגור, אין כל הכרח מהכתוב לפרש כך.

  3. לאילן- האמור בתגובתך מהווה פרשנות לאמור בתקנות, על מנת שניתן יהיה להתאימן לחיים המסחריים היום, שנים רבות לאחר שתקנות אלו תוקנו. הצורך בפרשנות כזו ברור- אך נראה כי הנכון ביותר הוא ללכת בדרך המלך- ולעדכן את התקנות כך שיתאימו לצרכים כיום.

  4. הקיוסק, מזמן לבש על עצמו גלימה רחבה, לכן מן הראוי שיתייחסו אליו או כמו למרכול עם טיפול במזון, או מרכול ללא טיפול במזון או מזנון. .
    לדעתי, מושג “קיוסק” כבר לא שמיש.

  5. הגדרת קיוסק לפי התקנות הישנות יוצרת אי בהירות לגבי פיצוציות האם גם הם בקטגוריה הזו של פריט 4.7 א’ או של מרכול פריט 4.7 ב’

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *