רישיון על פי חיקוק אחר – סמכות שלא לתת רישיון עסק בהעדרו

סעיף 8 לחוק רישוי עסקים קובע כי "עסק טעון רישוי שנקבעה לו חובת רישוי בחיקוק אחר, רשאית רשות הרישוי שלא לתת לו את הרישיון…לפי חוק זה כל עוד לא הורשה העסק לפי החיקוק האחר"

כאשר הרישוי על פי חיקוק אחר נקבע בטור ז' בצו רישוי עסקים- חובה על הרשות להתנות את מתן רישיון העסק בקבלת הרישיון על פי אותו חיקוק.

סעיף 8 לחוק רישוי עסקים קובע כדלקמן:

"עסק טעון רישוי שנקבעה לו חובת רישוי בחיקוק אחר, רשאית רשות הרישוי שלא לתת לו את הרישיון, ההיתר הזמני או ההיתר המזורז לפי חוק זה, כל עוד לא הורשה העסק לפי החיקוק האחר; ורשאי שר הפנים לקבוע בצו סוגי עסקים שלא יינתן עליהם רישיון, היתר זמני או היתר מזורז לפי חוק זה, כל עוד לא הורשה העסק לפי החיקוק האחר."

הוראות צו רישוי עסקים

נפנה ראשית לסיפא של הסעיף לפיו שר הפנים רשאי לקבוע בצו סוגי עסקים שלא ינתן להם רישיון אם לא ניתן רישיון לפי החיקוק האחר.

שר הפנים אכן הוציא את צו רישוי  עסקים ( עסקים טעוני רישוי) ( להלן: "הצו").

בסעיף 7 לצו האמור נקבע קטגורית, כי ביחס לכל העסקים אשר קיימת לגביהם חובת רישוי על פי חיקוק אחר המפורט בטור ז' לתוספת, אין לתת רישיון עסק כל עוד לא ניתן הרישיון על פי החיקוק האחר.

דהיינו- ככל שמדובר בעסקים המפורטים בתוספת לצו, רשות הרישוי אינה מוסמכת לתת רישיון עסק ללא אישור על פי החיקוק האחר.

הוראות חוק רישוי עסקים

נראה כי "הרשות" הנתונה על פי סעיף 8 לחוק מתייחסת לעסקים, שלגביהם אין ציון בטור ז' כי יש לקבל אישור על פי חיקוק אחר, אך עדיין נדרש רישוי על פי חיקוק אחר.

מהי אותה "רשות"?

על פי כללי המשפט המנהלי, כאשר נקבע כי רשות רשאית לעשות דבר מה, חלה עליה החובה להפעיל שיקול דעת סביר בהחלטה האם לעשות את אותו דבר או שלא. אופן הפעלת שיקול דעתה, כפוף כמובן לביקורת שיפוטית.

לכן- היה ורשות מבקשת, במקרים עליהם חל סעיף 8 לחוק, לתת רישיון עסק למרות העדר אישור על פי חיקוק אחר, עליה לעשות זאת מנימוקים טובים ונכונים, ונראה כי נדרשות נסיבות מיוחדות.

אופן קבלת האישור

רשות הרישוי אינה צריכה לפנות לגורם נותן הרישיון על פי החקיקוק האחר. (לא מדובר בגורם מאשר)

די בכך שמי שביקש את רישיון העסק, יציג בפני רשות הרישוי את הרישיון שניתן לו על ידי הגורם הנדרש בחיקוק האחר.

למשל: אם בעל מוסך מציג בפני רשות הרישוי רישיון של משרד התחבורה לניהול מוסך, רשות הרישוי אינה צריכה לפנות למשרד התחבורה בעצמה, והיא תסתפק ברישיון שהוצג לה.

כאשר תקופת הרישיון, שניתן על ידי הרשות המאשרת על פי החיקוק האחר, קצרה יותר  מתקופת הרישיון על פי חוק רישוי עסקים, תוכל רשות הרישוי להוסיף תנאי בריישון עסק בדבר היות הרישיון על פי החיקוק האחר בתוקף בכל תקופת רישיון העסק.

חוק רישוי עסקים, התשכ"ח -1968
צו רישוי עסקים (עסקים טעוני רישוי), התשע"ג- 2013

לקבלת עדכונים דרך קבוצת הפייסבוק: הקבוצה ‏רישוי עסקים חוק, הלכה ומעשה‏
ליצירת קשר: info@buslic.co.il
כל האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי וכל המידע המצוי באתר משמש כמידע כללי בלבד. אין בדברים האמורים בכדי להחליף מידע הניתן על ידי עו"ד, ועל הקורא לפנות ולהתייעץ עם עו"ד העוסק בתחום בטרם נקיטת כל פעולה משפטית כזו או אחרת. כל המסתמך על האמור לעיל בכל דרך שהיא, עושה זאת על אחריותו בלבד והאחריות לכל תוצאה ישירה או עקיפה, בשל הסתמכות על האמור, תחול על המשתמש בלבד.
שושי יוסקוביץ' ,עו"ד
Buslic Site © Shoshi Joskowicz